Wednesday, January 8, 2014

Вулканът Мерапи, Индонезия




Дори в най-спокойния си период, вулканът Мерапи на индонезийския остров Ява издишва кълба дим почти непрекъснато. Димът се издига в небето на височина 3 километра. Ненапразно името на вулкана означава "огнена планина" – Мерапи е изригвал над 60 пъти за последните 500 години, като най-скорошното изригване е през 2006 и 2010. 

През 1994 година отделеният газ задушава 60 души, а през 1930 лавата в подножието на вулкана отнема живота на над 1000 човека. Тогава лавата се разпръсква на над 20 кв.км. в региона. Независимо от неговата слава обаче, в района живеят над 200 000 човека. Островите на Индонезия по принцип са известни с активната си вулканична дейност – според статистиките над 120 милиона индонезийци живеят в близост до някой от 22-та активни вулкана в областта. 

Тук се намира и най-скоро проявилият активност мегавулкан – този, който образува съвременното езеро Тоба. Езерото е разположено в гигантски кратер на древния мегавулкан, който при изригването си бил десет хиляди пъти по-мощен от Етна, а в резултат от това средната температура на Северното полукълбо се понижила значително, населението на Земята намаляло 10 пъти, а три четвърти от растителния свят на Северното полукълбо загинал.

Повече тук

Важно от сайта






No comments:

Post a Comment