Friday, August 23, 2013

ДСБ започва с въпросите



ДСБ въвежда нова форма на контрол върху властта, след като не успя да мине 4-процентната бариера за влизане в НС на последните избори и остана без депутати, които да участват в редовния парламентарен контрол на министрите в петък. 




„Откакто е това мнозинство, ние не сме чули сериозни въпроси в петък в парламента, затова търсим механизми да го контролираме чрез други средства. Парламентарната опозиция в лицето на ГЕРБ е пасивна, но всеки ден излизат въпроси, които касаят обществените интереси, а те не се задават и заради това ние ще го правим по реда на Закона за достъп до обществена информация”, обяви зам.-председателят на ДСБ Атанас Атанасов. 




Тъмносините вече са изпратили и първите си два въпроса и чакат отговор в рамките на 14 дни, както е разписано в закона.

От ДСБ ще акцентират на първо място върху кадровата политика на властта, на второ - върху енергетиката, защото, както поясни Атанасов, това е област, в която има много корупционни схеми. Обществените поръчки и митниците са останалите два приоритета, от които тъмносините ще се интересуват.

Според Атанасов възможностите по Закона за достъп до обществената информация са по-големи от парламентарния контрол, защото въпроси могат да се задават не само на министрите, но и на всички институции.

Днес е изпратено писмо до премиера Пламен Орешарски, което се отнася до назначението за областен управител на София на Емил Иванов.

„Това е брутално назначение и е подигравка с хората, които са на улиците. Той е осъден условно за нанасяне на средна телесна повреда, а освен това като кмет на Своге е имал съмнителни връзки с руски бизнесмени, както и има констатации за нарушения от страна на Сметната палата срещу него”, коментира Албена Палпурина от Националното ръководство на ДСБ. По думите й от Сметната палата са установили нарушения във връзка с общински имоти, с които той се е разпореждал в Боровец, Елин Пелин, Своге, Божурище.

Така че от ДСБ искат да разберат дали Орешарски се е запознал с докладите и констатациите на Сметната палата.

Следващият въпрос, който са изпратили днес тъмносините, е до финансовия министър Петър Чобанов и касае назначението на Николай Попов за зам.-директор на Агенция „Митници”.

„Пред 2003 г., когато е бил началник на столичното звено за борба с организираната престъпност, му е отнет достъпът до класифицирана информация и питам известна ли е била тази информация на Чобанов, защото той е назначен пряко да ръководи митническото разузнаване и разследване, а такъв човек трябва да има достъп с най-висока степен на класифицирана информация”, мотивира се Атанасов. Той обеща да направи срещите с медиите регулярни и да информира за отговорите на зададените въпроси. 

                                                               Dnes.bg

................................
Други публикации

Москва настоява: Да не се оскверняват съветски паметници
В кои случаи мъжете могат да откажат секс
Мними бедняци в Италия прибрали €1 млрд. държавни помощи
Почина бебето, хвърлено от майка си от втория етаж







No comments:

Post a Comment