Tuesday, January 14, 2014

PayPal може да прецака парите ви




Най-популярната система за интернет-разплащане е PayPal. Използват я почти всички и като цяло се ползва с доверие. За съжаление и тя има дефекти, които могат да ви струват загуба на парите в сметката.

Както почти всичко във виртуалната мрежа, така и тук управлението е поверено не на човек, а на машина. Каквото и да направиш, обработват го автоматично. Отначало може да няма проблем, но в един момент системата преценява, че си “съмнителен”. Възможна причина може да е например фактът, че не пазаруваш през PayPal, а само ги използваш да ти превеждат пари, които веднага теглиш (въпреки солената такса от 2,5 долара). Разбира се, твое право е да изтеглиш парите в брой, но така не ги рекламираш и съответно решават да извиват ръце.

Има вариант да блокират акаунта ти без причина. Просто системата решава, че “нещо не е наред”. Следват безумия: потвърди това, потвърди онова. Най-често искат скрийншот от платена сметка. Уж да потвърдиш, че си реален човек. Скрийншотът не е гаранция за абсолютно нищо, но има още много абсурди. Изобщо не е тяхна работа и не ги засяга дали си реален човек, каквото и да означава това. Важното е да използваш сметката. Вероятно го правят, защото програмистите им мислят, че така са извършили нещо полезно и работодателят започва да вярва колко са необходими и кадърни. Всъщност безкрайните потвърждения са не само излишни, но и ужасно глупави. Единственият възможен резултат е да загубиш парите си.

От друга страна: каквото и да потвърдиш, ако в един момент откраднат акаунта ти, ще го използват без абсолютно никакъв проблем, защото вече си потвърдил и убедил PayPal в своята коректност. Няма как да разберат, че друг използва сметката. Различен IP-адрес, различна държава - всичко това не означава, че собственикът е сменен. Ако разрешават да се логваш само от една държава или още по-лошо - от едно IP – акаунтите ще намалеят в пъти, тъй като хората постоянно пътуват и няма как да ги закотвиш на един компютър.







No comments:

Post a Comment